Ekologisk mat

Vad är ekologisk mat?
Ekologisk mat framställs genom att man bedriver jordbruk i samspel med naturen. Genom att utnyttja och stimulera naturliga processer vid framställningen och minska eller helt avstå ifrån att använda miljöfarliga kemiska insatsmedel. Den ekologiska maten känns igen på eko-märkningen som t.ex. KRAV-märkningen.
Det ekologiska jordbruket
Utan tillgång till handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel är det ekologiska jordbruket mer beroende av väderförhållanden och tenderar att ha lägre intensitet än konventionellt jordbruk.

För lantbrukaren kan detta delvis uppvägas av lägre kostnader och merbetalning för de ekologiska produkterna. Särskilda miljöbidrag finns också att få för ekologiskt lantbruk. För konsumenten blir priset i regel ändå något högre än för motsvarande konventionellt framställda livsmedel.
Varför bör man äta ekologisk mat?
Ekologisk mat bidrar till att minska påverkan på miljön och det ekologiska jordbruket ger djuren utlopp för sina naturliga beteenden, som att få gå fritt och vistas ute. Det ekologiska jordbruket ser till helheten och avser att åstadkomma ekosystem som kan fortleva mycket länge (hållbart jordbruk), en mångfald av arter (biodiversitet) och levande ekosystem i jorden (matjorden).

Ekologiskt odlad mat är även nyttigare än konventionellt odlade likvärdiga matprodukter.
Handla ekologisk mat i din stad
För att ta reda på var du kan handla ekologisk mat, se vår lista på butiker som säljer
ekologisk mat i din stad
.

bustorps gårdBustorps Gård är en ekologisk och Krav-certificerad gård utanför Ronneby, i Blekinge. Bustorps Gård har både gårdsförsäljning och säljer även ekologiska produkter i sin webbshop.

Ekologiskt kött (nötkött och lammkött) står i fokus men det finns även andra ekologiska produkter i butiken som bär, grönsaker, choklad och kryddor.

Här hittar du Bustorps Gård:

Adress: Bustorps Gård
Risatorpsvägen 87
372 73 Ronneby
Hemsida: http://www.bustorp.se/
Webbshop: http://bustorp.se/butik/

VN:F [1.9.22_1171]
Vad tycker du?
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)

ecodeiEcoDei är en webbutik med inriktning på naturliga och ekologiska hud- och hälsoprodukter. EcoDei har ingen fysisk butik utan säljer bara via nätet.

I sortimentet hittar du ett stort urval av ekologiska hudvårdsprodukter som bodylotion, kroppspeeling, shampon och deodoranter. Hos EcoDei hittar du även hälsosam naturlig mat som raw food, superbär, thé och ekologiskt godis.

Köpvillkor: frakt 39 kr (fri frakt vid 500 kr), fri faktura, 30 dagars öppet köp.

Här hittar du EcoDei:

Webbshop: http://ecodei.se/

VN:F [1.9.22_1171]
Vad tycker du?
Rating: 7.6/10 (9 votes cast)

Hos EkoStore handlar du ekologiska matvaror i Göteborg, fokus ligger på ekologisk frukt & grönsaker, en manuell ost- & charkdisk och nybakade ekologiska bröd.

I EkoStore Göteborgs sortiment hittar du bland annat:

  • Nybakat bröd från Cum Pane i Majorna.
  • Ekologisk läsk, ekologisk alkoholfri öl, smoothies och fruktjuicer.
  • Ekologiska frukter och grönsaker
  • Ekologiskt godis och snacks som t.ex. majsbågar, rostade salta bönor, dinkelpinnar och chips.
  • KRAV-certifierat nötkött ifrån Naturgården Väst.
  • Ost & charkavdelning med ett 30-tal olika ostar.
  • Ekologiska mejeriprodukter som get- och fåryoghurt, vegetabiliskt margarin, fetaost, mascarpone-ost, mozzarella, grönmögelostar, färskost.

Här hittar du EkoStore Göteborg:

Adress: Ekelundsgatan 4
411 18 Göteborg

Kontakt: info@ekostore.se
Hemsida: www.ekostore.se

VN:F [1.9.22_1171]
Vad tycker du?
Rating: 8.3/10 (61 votes cast)

Det första ekologiska ginen på PET-flaska släpps 1 april 2011 på Systembolaget, ginet heter Biostilla Organic Gin och är framtaget av Vinfabriken och producenten Alfons Walcher för den svenska marknaden.

Ginet är producerat med bl.a. organiskt vete och vildvuxet enbär, att ginet släpps i en PET-flaska innebär dessutom mindre miljöpåverkan vid transporter då totalvikten blir mindre.

Smaken på ginet ska ha en ”kraftig enbärskaraktär med inslag av citrus och pomerans.”

Mer fakta om produkten:

BIOSTILLA ORGANIC GIN
Production area: South Tyrol Italy
Type of spirit: GIN
Alkohol: 37,5 %Vol.
Organism of Control: autorized MIPAAF: IT BIO 013
Controlled Company: BZ 44650-B

VN:F [1.9.22_1171]
Vad tycker du?
Rating: 7.8/10 (5 votes cast)

Morot och annat är en ekologisk webbutik. I Morot och annats sortiment hittar du framför allt ekologiska drycker, bröd, färskvaror, frukt och grönt, hygienprodukter och rengöring.

Här hittar du Morot & annat:

Adress: Skärhus 8093, 242 96 Hörby
Tel: 0415-60088
Webbutik: http://www.morotoannat.com

VN:F [1.9.22_1171]
Vad tycker du?
Rating: 8.2/10 (10 votes cast)

Kaffebönan i Söderköping är en hälso- och ekobutik som förutom KRAV- och biodynamiska livsmedel även säljer närodlade grönskar efter tillgång och säsong. Kaffebönan har också ett stort sortiment av te, kaffe, choklad och godis

Här hittar du Kaffebönan i Söderköping:

Skönbergagatan 12
Söderköping
Tel: 0121-100 43

Hemsida: http://www.kroonshalsa.se/

VN:F [1.9.22_1171]
Vad tycker du?
Rating: 8.0/10 (4 votes cast)

Ekodirekt Stockholm

20 januari 2011

Ekologisk mat som du antingen kan handla direkt i butik eller få hemkört till dörren om du bor i Stockholm – självklart är även transporten miljömedveten då Ekodirekt Stockholm kör med biogasbilar. I sortimentet finns ekologiska grönsaker som broccoli, jordärtskockor, pumpa och blomkål, ekologiska chips & snacks, ekologiska hygienprodukter, ekologiskt kött och andra varor och […]

Läs vidare →