Ekologiska kläder

Vad som avses med ekologiska kläder kan skilja sig lite åt, men generellt är betydelsen att framställningen av kläderna har haft så lite miljöpåverkan som möjligt genom att man använder sig av återvunnit material, miljövänliga produkter där det inte använts bekämpningsmedel för att framställa råvarorna eller kemikalier för exempelvis färgning av tyger. Oftast är ekologiska kläder, eller ekokläder som man också kan säga, framställda av ekologiskt odlad bomull, hampa, lin, bambu eller ull.

Ekologiska kläder har helt enkelt framställts med ett ekologiskt arbetssätt genom hela processen, från odling till tillverkning.

Vad gäller för ekologiska kläder?

När det gäller Svanen-märkning av ekologiska kläder ställs krav på hela förloppet vid framställandet av produkten, allt från odling av bomull till färdiga kläder och textiler. Det ställs krav på ekologisk odling, krav på kemikalier i beredningen till färdiga produkter samt krav på rening av utsläpp. För att textilien ska ha bra kvalitet ställs även krav på färghärdighet.

Även second hand-kläder räknas till ekokläder eftersom ingen miljöpåverkan sker vid återvunna textilier. Att handla second hand är ett sätt att handla miljövänligt.

Handla ekologiska kläder i din stad

För att ta reda på var du kan handla ekokläder, se vår lista på butiker som säljer ekologiska kläder i din stad.

VN:F [1.9.22_1171]
Vad tycker du?
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Ekologiska kläder, 5.5 out of 10 based on 2 ratings