Kategorier
Tips

Är kaffekapslar ett sämre miljöval än bryggkaffe?

Vad gör man med använda kaffekapslar? Bildkälla.

Användandet av kaffekapslar har blivit allt vanligare och vanligare, men alla är inte lika positivt inställda till dessa och riktar misstankar mot kaffekapslars miljöpåverkan. Enligt flera ska kaffekapslar vara sämre för miljön än vanligt bryggkaffe och menar att det är slöseri på jordens resurser. Ligger det någon sanning i detta? Är bryggkaffe verkligen bättre än kaffekapslar?

Svenskarna är ett folk som älskar sitt kaffe. Faktum är att svenskar dricker näst mest kaffe i hela världen då det bara är Finland som är en bättre kaffekonsument än vad Sverige är. Många nöjer sig med att dricka sitt gamla vanliga bryggkaffe på morgonen och tänker inte så mycket mer på det. Andra vill gärna variera sig i både smak och sort, och det är här som kaffekapslarna kommer in. Med kaffekapslar kan man lätt variera mellan sort och smak, och man behöver inte brygga en hel kanna utan det räcker med bara en kopp åt gången – smart! Jo, visst, sifforna visar att svenskarna har förälskat sig i kaffekapslar då det såldes kaffekapslar till ett värde av 166 miljoner kronor i Sverige mellan februari 2013–2014. Även resten av världen har sett potentialen i kaffekapslar, och försäljningen av kapselmaskiner har gått över försäljningen av bryggarna i Västeuropa!

Med sådana här siffror och intresse finns det väl inget som någon kan sätta sig emot – eller? Den största frågan som har väckts kring det ökande användandet av kaffekapslar är deras påverkan på miljön och att vanligt bryggkaffe är ett bättre miljöval. Det som folk främst riktar sina misstankar mot är återvinningen.

Är kaffekapslar omöjliga att återvinna?

Att återvinna kaffekapslar verkar vara en tuff fråga. Hur återvinner man egentligen en kaffekapsel? De flesta hamnar direkt i hushållssoporna istället för någon vidare källsortering, och det är det som många är oroliga över.

Många tillverkare av kaffekapslar har dock bemött denna kritik och skapat lösningar på problemet. Bland annat så har tillverkaren Nestlé sett till så att deras Nespresso-kapslar numera återvinns som metallförpackningar i Sverige, och Tassimo uppmuntrar sina kunder att skicka sina plastkapslar till Terracycle som säljer plasten vidare. Vidare finns det även ekologiska (komposterbara) kaffekapslar som går att slänga direkt bland matavfallssoporna utan problem då dessa tillverkas av fiber från sockerrör och sockerbetor.

Dock är en stor del av kaffekapslar tillverkade av aluminium och plast. Att källsortera plast som plast är inget konstigt, men vart sorterar man aluminium? Kaffekapslar av aluminium kan sorteras som metallförpackningar, och därmed är problemet löst. Nespresso menar till och med att aluminiumkapslar är miljövänligare än vad vanligt bryggkaffe är.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Är kaffekapslar miljövänligare än bryggkaffe?

När man pratar om kaffets miljöpåverkan så måste man kolla på helhetsbilden och inte bara förpackningen – för i slutändan så är en kapsel enbart en form av förpackning och inte själva kaffet. Kaffe har en relativt stor miljöpåverkan, men det är stor skillnad mellan kaffe och kaffe, och konsumenternas val gör stor skillnad. Genom att till exempel välja certifierade och ekologiska kaffesorter så kan man bidra till att kaffets miljöpåverkan minskar.

Faktum är att det inte är förpackningen, eller ens transporten, som oftast är den största miljöboven, utan själva produktionen av kaffet. När man tillverkar kaffe så måste man odla, skörda och torka kaffe, och ofta använder man sig av fossila ämnen till flera moment under processen. Därför är det viktigt att minska användningen och mängden kaffe som vi dricker. Genom att välja aluminiumförpackningar istället för ett paket bryggkaffe så bidrar man till att minska mängden kaffe, då det är mycket mindre kaffe i en kapsel än i ett kaffepaket, vilket är en klar fördel.

Fördelar med kaffekapslar vs. bryggkaffe

  • Bättre urval. Kaffekapslar kommer i flera sorter och smaker, till exempel, cappucino och latte med karamellsmak. Istället för att köpa på sig alla råvaror som krävs för att blanda ihop en egen karamellatte, eller lägga mer än 50 kronor på ett dyrt café för en liten kopp, så kan du istället snabbt och enkelt göra dig en kopp med en kaffekapsel.
  • Variation av kvantitet. Kaffekapslar är problemfritt att köpa oavsett om du vill ha många eller bara någon enstaka kapsel. Låt säga att du köper ett helt paket bryggkaffe som räcker till ca 70 koppar, och det visar sig att det inte alls var så gott som du trodde; då är det bättre att bara ha köpt ett paket med kaffekapslar med samma smak som räcker till kanske bara 10 koppar.
  • Kaffekapslar är lätta att återvinna. Oavsett vilket material som kapseln är tillverkad av, så går det att återvinna denna. Det enda negativa är att du behöver ha koll på vad som ska återvinnas vart, men när du väl fått kläm på det så löser det sig. Visste du att en komposterbar kapsel endast tar omkring 12 veckor att brytas ner? Till skillnad från plasten som omger bryggkaffe som i värsta fall aldrig kommer att brytas ner.
  • Kaffekapslar minskar mängden kaffe. Det är kaffeproduktionen som är själva miljöboven, och genom att välja kaffekapslar istället för bryggkaffe så kan man minska mängden kaffe.

Nackdelar med kaffekapslar vs. bryggkaffe

  • En förpackning räcker till färre koppar än en förpackning bryggkaffe. En förpackning bryggkaffe räcker till omkring 70 koppar kaffe, medan ett paket med kaffekapslar kanske enbart räcker till 20 koppar. Dricker man mycket kaffe och nöjer sig med ”vanligt kaffe” är bryggkaffe det bättre alternativet.
  • Konsumenternas ansvar att återvinna rätt. Om kapslarna inte återvinns på rätt sätt så orsakar detta stora problem för naturen då både plast och aluminium är svårt att bryta ner. Detta gäller dock för alla förpackningar, även förpackningar av bryggkaffe, så det är upp till konsumenterna att källsortera rätt.

Avslutningsvis

Om kaffekapslar är miljövänligare eller farligare för miljön än vad vanligt bryggkaffe är, är svårt att säga då det inte finns några direkt vetenskapliga svar på detta. Under åren har både tillverkarna och konsumenterna skärpt till sig med att tillverka kaffekapslar i miljövänliga material, och blivit bättre på att återvinna dessa. Även material som är svårare att bryta ner, till exempel aluminium, går nu att sortera som metallförpackningar.

återvinning av kaffekapslar

Nespresso har sitt eget återvinningsprogram där de använda kapslarna kan lämnas in direkt i butik.

Är då kaffekapslar ett sämre miljöval än bryggkaffe? Nej – tvärtom. Tittar man ur ett helhetsperspektiv så är det mycket som pekar mot att kaffekapslar snarare är ett bättre alternativ än bryggkaffe. Då vi har kommit fram till att återvinningen av förpackningen faktiskt inte alls är omöjlig så är det kaffeproduktionen som istället spelar roll. På den punkten vinner kaffekapslar överlägset då en förpackning kapselkaffe innehåller en mindre mängd kaffe än vad en förpackning bryggkaffe gör, och därav gör mindre påverkan på miljön. Så, med facit i hand kan du med gott samvete unna dig en rykande kopp med gott kapselkaffe!

VN:F [1.9.22_1171]
Vad tycker du?
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Kategorier
Tips

Vintagetoppen

vintagetoppenTips! – Har du en blogg om vintage eller en butik som säljer second hand-kläder? Lägg då till din webbplats på vintageblogg.se som är en topplista över vintagebloggar, vintagebutiker, mode, second hand, retroprylar m.m.

VN:F [1.9.22_1171]
Vad tycker du?
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)